Trug nor Vruuger

Rosmalen

Over ons

Het begon in 1983 met twee muzikale echtparen en het groeide uit tot een begrip in en ook buiten Rosmalen. Inmiddels bestaat Trug nor Vruuger uit zo'n 20 actieve leden en is nu al zo'n 30 jaar een welkome gast bij voornamelijk wat ouder publiek in Rosmalen.

Trug nor Vruuger is een zang- en muziekclub met veel enthousiasme en bezieling. Een groot aantal keren heeft de vereniging al opgetreden in Rosmalen, maar ook daarbuiten. De zanggroep kent op dit moment een zevental eigen evenementen, die maandelijks in de wintermaanden volle zalen trekken in De Kentering. Daarnaast verzorgt de groep op jaarbasis nog een aantal gastoptredens bij bevriende clubs en in verzorgings- en verpleegtehuizen. Vaste prik zijn verder de jaarlijkse tonproatersavond in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval en de carnavalsmiddag voor senioren, die samen met de plaatselijke HEVO wordt georganiseerd.

De club is op 28 september 1983 opgericht door de echtparen Toon van Balkum (†03-01-1988) en zijn vrouw Thea, en Tiny van Griensven (†14-9-2012) en zijn vrouw Cato. De twee dames zijn ook onafgebroken trouw lid gebleven van de vereniging. Toon van Balkum schreef vroeger vele liederen voor het toenmalige Levensvreugd, een Rosmalens revuegezelschap. Uit die tijd zijn nog een aantal liedjes in het huidige repertoire van Trug nor Vruuger opgenomen. Het bekendste liedje dat hij (in 1953) maakte was en is nog steeds "Ons eige durpke", dat het Rusmollens volkslied is geworden. Andere bekende nummers van Toon zijn o.a: "Onze prachtige polder", "Ik ben de weg kwèt", "D'n ouwe Lambertus" en "Ik heb heimwee nor de Krommenhoek".

Hoewel de naam van de groep typisch Brabants klinkt, spelen de leden zeker zoveel nationaal bekende evergreens als Brabantse. De repertoirekeuze is in de loop der jaren wat opgeschoven. Hele oude nummers zijn geschrapt en hedendaagse liedjes van bijvoorbeeld Jan Smit en Frans Bauer staan op de playlist.

Het door Toon van Balkum geschreven "M'n eige durpke" is steevast het slotakkoord van de optredens van Trug nor Vruuger in De Kentering, die nu al 25 jaar een vaste plek hebben in de agenda van vele echte Rosmalense fans.

De vereniging heeft ook een tonproater in het ledenbestand, Hans Eijkemans, die de variatie in het programma kan verhogen.

Een groot aantal jaren was café De Kep de thuisbasis van de optredens. Sinds een aantal jaren is De Kentering de vaste stek. In de loop der tijd is het ledenaantal gegroeid naar zo'n 20 actieve leden, waarvan vijf leden het begeleidingsorkest formeren. Voor het middag- of avondvullend programma wordt verder gebruik gemaakt van speciale meezingbundels met alle teksten.

Trug nor Vruuger mag zich verheugen op het bestaan van een geweldige vriendenkring met ruim tweehonderd leden die voor financiële ondersteuning zorgt. Als je naar een hoogtepunt vraagt in het bestaan van de vereniging, dan moet ongetwijfeld de twaalfdaagse reis in 1996 naar Canada worden genoemd met optredens in Nederlandse clubs.

De doelstelling van de vereniging kan in een paar simpele woorden worden omschreven:
Mensen in Rosmalen een gezellige muzikale middag of avond bezorgen!